fbpx Help! Ik krijg mijn kat niet in zijn draagbak! | DIERENARTS

 facebook logo

mijndieren.eu
Maak online afspraak

    Stress en lang wachten?
    Opgejaagd gevoel tijdens de consultatie?
    Niet bij ons!
    Ontspannen sfeer en enkel op afspraak.

 

Rajah bench

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je weet dat je naar de dierenarts moet, maar stelt het uit omdat je de kat niet in de draagmand krijgt. Helaas is dit geen goed excuus! Je kat heeft echt wel een jaarlijkse controle nodig. Katten zullen je niet snel laten weten dat er met hen iets scheelt, maar eerder zo lang mogelijk verbergen tot het niet meer lukt. En dan kan het wel eens te laat zijn! Éen ding is zeker, voorkomen is nog altijd beter als genezen. Ga dus zeker eens kijken hoe je jouw kat wél ik de draagmand krijgt: https://dierenartsdeschryver.be/blog/helpikkrijgmijnkatnietinzijndraagbak%21 #ondernemer #crazycatpeople #crazycatlover #crazycatmom #indoorcats #outdoorcat #zelfstandige #verpleegkundige #eigenbedrijf #vrouwen #catfriendly #lowstress #kattengedrag #kattenliefde #kattenleven #kattenopinstagram #kattenfotografie #veterinarymedicine#veterinarysurgery#veterinarycare #veterinarianlife #veterinariansofinstagram #dierenarts #catfood #catperson #mycatfromhell #mycats #mycatisweird #mycatisawesome

Een bericht gedeeld door Kattendierenarts Vlaanderen (@dierenarts_nele_de_schryver) op

Je kent het ongetwijfeld wel. 

De afspraak bij de dierenarts is gemaakt en het uur van de waarheid is aangebroken. Je kat moet nu echt wel in zijn draagmand zodat jullie kunnen vertrekken.

Maar poeslief heeft daar helemaal geen zin in. Van zodra je de draagmand uithaalt is hij foetsie.

Yes, je hebt hem eindelijk te pakken! Nu gewoon de draagmand in begeleiden met een zachte maar toch kordate hand.

Je kat verandert nu echter in een ninja met meer poten dan je kan tellen die je er op alle mogelijke manieren van weerhouden om hem in de draagmand te krijgen.

Hij steekt zijn poten last minute zodanig dat hij er toch niet in geraakt.

Jij wordt het stil aan beu, hij krijgt stress en de angst is op heel zijn lijfje af te lezen.

Het is echt niet ok om nu nog af te bellen, denk je dan.

Dus je gaat verder.

Nu is je kat het echter kotsbeu en begint hij ook nog een naar je te klauwen en te bijten.

Je bent ten einde raad.

Ik begrijp je volkomen! Zelfs al is dit niet het scenario voor jou, er zijn toch nog een aantal dingen die het je gemakkelijker kunnen maken.

Een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard dus bij deze heb ik een lijst met 9 tips gemaakt speciaal voor alle kattenliefhebbers.

 

Tip 1: Zorg voor een goeie draagmand.

 

Hoe ziet een goeie draagmand eruit?

✓ Stevig: geen stoffen draagmand of iets rugzak achtig, maar van stevig plastiek.

✓ Veilig: de kat kan er zeker niet uit ontsnappen en hij voelt zich er veilig in.

✓ Verschillende in-/uitgangen: van voor, vanachter, vanboven of op zen minst de mogelijkheid om het bovenste deel er af te halen.

✓ Hygiënisch: makkelijk af te wassen en te ontsmetten.

✓ Comfortabel: de draagmand moet groot genoeg zijn voor je kat.

 

Tip 2: Zet de draagmand in zicht!

 

Wat veel mensen doen is de draagmand ergens weg zetten zoals in de garage of op de zolder. Dit is 1 van de meest gemaakte fouten! Je haalt hem enkel uit om naar de dierenarts te gaan. Dus maakt je kat dat hij weg is want die is heus niet dom. Die heeft die draagmand al lang geassocieerd met iets negatiefs. In tegenstelling daartoe moet je de draagmand in een positief daglicht zetten.

✓ Zet de draagmand ergens waar je kat het meeste komt zodat hij de draagmand kent.

✓ Leg er een super comfortabel dekentje of kussentje in. Liefst nog zijn lievelingsdekentje als hij dat heeft.

✓ Je kan je kat trainen om erin te gaan door zijn voeding erin te zetten.

✓ Dit blijf je een hele tijd doen totdat je het deurtje er eens tegen zet. Je kat kan er nu nog uit als hij dat wenst. Als hij rustig blijft zitten kan je hem eventueel belonen met een streling of een snoepje.

✓ Daarna doe je het deurtje kort dicht en na enkele tellen terug open. Beloon hem eventueel hier ook.

✓ Als je kat hieronder rustig blijft kan je het deurtje steeds langer dicht laten en hem op termijn zelfs rustig tot bij de dierenarts brengen.

 

Tip 3: Feliway Spray.

Feliway is een feromoon dat de kat zelf ook uitscheidt. Je kan dit in verschillende vormen verkrijgen, maar de spray is voor dit doeleinde het beste. Het zorgt ervoor dat je kat denk dat hij de draagmand al kent en dat het ‘van mij’ is. Het gevoel ‘van mij’ is voor een kat heel erg belangrijk om minder stress te ervaren. Je sprayt het 15 minuten vóórdat je de kat in de draagmand probeert te zetten.

 

Tip 4: Voorwaarts.

Dan nu te tips als je jouw kat zelf in de draagmand moet krijgen. Allereerst kan je steeds de meest gebruikte methode gebruiken, hoofd eerst en dan de rest van het lichaam. Zeg je hand achter zijn staart zodat hij de voorwaartse beweging aanhoudt en verder stapt. Als dit niet zo goed lukt, maar je kat blijft wel redelijk rustig, dan kan je helemaal achteraan in de bak een snoepje leggen.

 

Tip 5: Achterwaarts.

Je begeleid 1st de achterpoten in de draagmand waarna je je hand op de kop en over de ogen van je kat legt. Met een lichte druk zorg je er hierdoor voor dat de kat automatisch zijn uitweg naar achteren zoekt waardoor hij vanzelf achteruit stapt en in de draagmand stapt.

 

Tip 6: Langs boven.

Hier zijn 2 varianten op.

➢ De bovenkant van de draagmand kan open.

➢ Je zet de draagmand op zijn achterste waardoor de voorste ingang omhoog staat. In beide gevallen is de werkwijze hetzelfde. Neem de achter poten samen met 1 hand en ondersteun met de andere hand de borstkas. Begeleid zo de achterpoten in de draagmand zodat de kat ze niet kan sperren om zichtzelf tegen te houden. Eens de achterpoten erin zitten laat je hem wat zakken en zorgt je ervoor dat hij ook zijn voorste poten niet kan sperren. Daarna enkel nog zachtjes de kop met lichte druk in de draagmand begeleiden en het deurtje snel, maar voorzichtig, dicht doen. Zorg steeds dat het deurtje wel degelijk goed gesloten is!

 

Tip 7: De laatste wanhoopsdaad die bijna nooit werkt.

Deze tip vertel ik je ter volledigheid, maar lukt bijna nooit.

➢ Je haalt het bovenste deel van de draagmand eraf.

➢ Je zet de kat erin en zet snel terug het bovenste deel en het deurtje erin terwijl je de kat probeert tegen te houden. Je merkt al dat je kat je waarschijnlijk te snel af zal zijn. Je hebt ook veel meer kans Om hierdoor gekrabd of gebeten te worden.

 

Tip 8: Vraag raad aan de dierenarts.

Lukt geen enkele van deze tips? Vraag raad aan de dierenarts.

➢ De dierenarts kan iets mee geven om aan je kat te geven waardoor hij slaperig wordt en hij gemakkelijker in de draagmand te krijgen is. Hieruit leert je kat echter niets en voelt hij wel nog steeds al de angst en stress terwijl hij er niet op kan reageren. Soms is er jammer genoeg geen andere mogelijkheid en dan is dit beter als niets doen. Er is nu echter ook een nieuw geneesmiddel dat de kat zijn stresscentrum kalmeert, dit heeft een effect dat verschilt van kat tot kat. De ene is er heel erg suf van of slaapt zelfs en de andere is gewoon wat rustiger, maar wel alert en goed wakker. Ook dit is enkel op voorschrift verkrijgbaar en vraag je best naar voordat je kat naar de praktijk zou komen.

➢ Als je je kat wel in een ruimte in je huis kan houden, dan zou de dierenarts voor sommige dingen aan huis kunnen komen. Let op, voor uitgebreidere onderzoeken is dit niet mogelijk. De dierenarts kan niet alles mee brengen op huisbezoek.

 

Tip 9: De dierenarts!

Ga op zoek naar een katvriendelijke dierenarts!

Een praktijk met het ‘Cat friendly clinic label’ heeft voorzieningen en aanpassingen om de kat zo weinig mogelijk stress te bezorgen tijdens het bezoek aan de dierenarts. Deze vindt je terug op: https://catfriendlyclinic.org/cat-owners/find-a-clinic/

Wat houdt dit concreet in?

Over het algemeen is het aan te raden naar de praktijk te gaan in plaats van de dierenarts aan huis te laten komen. De veilige omgeving van jouw kat wordt niet verstoort en de dierenarts heeft al het nodige bij de hand. Dit is vaak niet het geval tijdens het huisbezoek omdat het niet steeds te voorspellen valt wat er tijdens het onderzoek gevonden wordt.

Ga minstens 1x/jaar naar de dierenarts voor een algemeen onderzoek. Is jouw kat ouder dan 7 jaar? Ga dan best 2x/jaar. Een kat verbergt heel lang dat er iets scheelt totdat het zodanig erg is dat het niet meer te verbergen valt. Heb je nog vragen? 0491/406550 of maak een Online afspraak