Kerstveiligheid voor je kat.
Tijdens deze feestdagen kan eten in het bereik van de kat blijven staan, alsook restjes. We maken ons typisch zorgen om honden en bijvoorbeeld chocolade dat voor hen giftig is, maar wat met katten? Chocolade is ook giftig voor katten, echter is de hoeveelheid dat ze moeten opeten om hen ziek te maken veel hoger dan bij honden.
Symptomen van een chocolade vergiftiging zijn zich onwel voelen, voorbijgaande diarree, veel drinken, dronken lijken, beven of zelfs een aanval krijgen (epilepsie-achtig). De kat heeft van nature minder interesse in zoete beloningen dus hopelijk is hierdoor het risico klein om dit voor te hebben.
Gelijkaardig bij druiven en rozijnen, bekend voor het veroorzaken van nierschade bij de hond, kan het de kat ook beïnvloeden, maar vergiftiging komt minder voor. Als je een vermoeden hebt dat je kat dergelijke dingen heeft gegeten, contacteer dan je dierenarts en moedig die aan om het antigifcentrum te contacteren voor advies.
Nu we het over eten hebben, het kan verleidelijk zijn om je kat te verwennen deze kerst, misschien extra beloningen of wat overblijfselen ven het kerstdiner. Katten (en honden) zijn echter niet gebouwd om veel verschillende dingen te eten en zeker plotse verandering van voeding kunnen een indigestie of een maag-darmontsteking veroorzaken met braken en diarree tot gevolg. Ze weten bovendien niet dat er iets speciaal aan het gebeuren is en dus ook niet dat ze iets zouden missen.
Een ander gevaar kunnen gekookte beenderen van gevogelte zijn. Deze zijn voor een kat moeilijk te verteren en kunnen vast komen te zitten is het spijsverteringsstelsel. Zorg er dus voor dat je kat de vuilbak niet kan plunderen!
Kerstkaarsen
Kaarsen worden best nooit alleen gelaten met een kat, ze kunnen hem opgooien en een brand veroorzaken of zichzelf eraan verbranden. Dus hou ze steeds in de gaten of schrap dit item van je kerstversieringslijst!
Feestelijke vreemde voorwerpen
‘Vreemde voorwerpen’ is de term die door dierenartsen wordt gebruikt als er een niet-voedsel voorwerp in het lichaam van de kat vast komt te zitten, vaak in de maag of de darmen. Dit komt minder vaak voor bij katten dan bij honden, maar toch wordt het nog erg vaak gezien in de praktijk. Zeker tijdens de kerstperiode worden 'lineaire vreemde voorwerpen' vaak gezien, deze draad-achtige materialen die een probleem veroorzaken blijven het meest voorkomend. Dus kransen, slierten en lintjes of koordjes (rond vlees, rond cadeau'tjes of om decoratie op de hangen) zijn de meest voorkomende boosdoeners. De symptomen kunnen bij katten subtiel zijn zoals gewoon meer slapen, zich verstoppen of niet willen eten. Neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt en vermeld dan zeker enig niet-voedsel materiaal waarop je jouw kat hebt zien kauwen.
Hoe Kerstmis minder stressvol
Deze tijd van het jaar betekend veel veranderingen in huis, terwijl katten alles liefst voorspelbaar en hetzelfde hebben alsook het gevoel van veiligheid van hun territorium (hun huis en tuin). Dit kan dus voor veel stress zorgen bij een kat. Meubels worden vaak verzet om extra gasten te kunnen ontvangen, de boom wordt gezet, lichtjes en versieringen worden opgehangen, muziek wordt gespeeld... Dit alles doet hun thuis er anders uitzien, anders klinken en ruiken. Daar bovenop komen er onbekende mensen over de vloer, of erger nog, onbekende honden die enkele dagen blijven, opnieuw op variabele tijdstippen die de normale routine onderbreken. Om stress zo veel mogelijk te vermijden tijdens dit seizoen, denk aan het volgende:
- Zorg voor voldoende veilige en comfortabele plaatsen voor je kat om zich te kunnen verstoppen en weg te geraken van het lawaai en gedoe. Een kartonnen doos, een iglo bed boven de kast of onder het bed kunnen veiligheid geven. Als er nieuwe bedjes in het huis worden gezet op dit moment, laat ze dan bekend ruiken door dekentjes erop te leggen die al gebruikt zijn door je kat.
- Geef bezoekers de raad om de kat niet te benaderen als hij in zijn bed ligt, maar hem enkel te aaien als hij zelf contact zoekt. Dit is vooral belangrijk bij kinderen die op bezoek komen, sta er dus op dat dit zo verloopt.
- Gasten kunnen beloningen of speeltjes gegeven worden om de kat positieve associaties met nieuwe mensen te geven.
- Zorg ervoor dat er altijd een doorgang is voor de kat om weg te kunnen van de luidrustige feestjes of etentjes om naar een stiller deel van het huis te kunnen gaan.
- Overweeg om enkele dagen op voorhand een ‘Feliway’ of 'Zenifel' verdamper in het stopcontact te steken in de ruimte waar de kat het meeste is. Deze producten (verkrijgbaar bij de dierenarts) bevatten kattenferomonen die de kat een veiliger gevoel kunnen geven. Zorg ervoor dat dit de hele feestdagen in het stopcontact zit.
- Als er bezoekers blijven slapen in een van de kamers die je kat normaal gezien gebruikt, bijvoorbeeld om te eten, slapen of de kattenbak, zorg er dan voor dat deze dingen beschikbaar zijn in stillere delen van het huis. Doe dit best een paar dagen voordat de bezoekers arriveren zodat veranderingen langzaam gebeuren en de kat comfortabel is met de nieuwe locatie.
- Indien de kattenbak op een plek staat waar veel mensen zullen passeren tijdens de Kerstperiode, dan is het een goede oefening om een extra kattenbak op een stillere plek in het huis te plaatsen.
- Als je kat nogal gevoelig is voor geluid, vermijd dan knallers en vuurwerk.
- In het geval een hond op bezoek komt, dan kan het helpen om die zijn toegang te beperken en hem niet toe te laten op de plekken waar je kat zich graag wegsteekt. Hierbij kunnen eventueel babyhekjes aan de trap geplaatst worden. Doe dit ook weer enkele dagen op voorhand.
Conclusie
De Kerstperiode is een tijd om te vieren, maar vergeet dit jaar jouw kat(ten) niet. Eenvoudige aanpassingen kunnen hem veilig houden en hem zekerder doen voelen tijdens de feestdagen.